Pubers!

Met de meeste pubers gaat het prima

Gelukkig maar. Toch wordt de puberteit gezien als een enerverende periode, voor de puber zelf, maar ook voor de ouders. Wat moet je als ouder weten en doen of laten? Hier alvast een tipje van de sluier!

Bij het woord pubers hebben we al gauw allerlei negatieve associaties. Is dat terecht? En moet je pubers zo anders opvoeden dan een kind in een andere leeftijdscategorie? Ja en nee. Gelukkig groeien de meeste pubers zonder al te veel problemen op. Er zijn gedragingen die ‘typisch des pubers’ zijn, maar het is niet eerlijk de hele groep over een kam te scheren. Er zijn pubers die heel dwars zijn, maar er zijn ook pubers die heel gemakkelijk door die periode glijden.

Ook het opvoeden van pubers is grotendeels hetzelfde als het opvoeden van jonge kinderen. Een goed contact, grenzen, luisteren: het hoort er allemaal bij.

Maar… of je nu een dwarse puber hebt, of één met wie het allemaal best meevalt, toch is het handig enkele do’s en don’ts te kennen. Uitslapen tot ruim na 11 uur, dat hangen op de bank: is dat normaal? En die boze bui ineens? Dat slechte plannen? Ja, dat is normaal. Kennis van het puberbrein kan je helpen inzicht te krijgen in je puber. Zo kost de groei in de puberteit het kind veel energie. Dat verklaart dat lusteloze hangen. Daarnaast gebeurt ook in de hersenen veel. (Lees het onderzoek van Eveline Crone naar het puberbrein). Veranderen in het brein maken dat pubers (soms, niet altijd) moeite kunnen hebben met plannen en sterker reageren op prikkels. Ze kunnen dingen heel zwart/wit zien en kunnen de gevolgen van hun handelen niet altijd overzien.

Deze kennis is handig om te hebben. Word je puber plotseling heel boos, dan weet je nu waaraan het ligt. Maar: vervolgens is het wel zaak te weten wat de beste manier van reageren is. Waar maak je een punt van en waar kun je luchtig overheen stappen? Wanneer is verbieden nodig, wanneer volstaat luisteren?

Pubers

Help er hangt een puber op de bank!

In de minicursus ‘Help er hangt een puber op de bank’ wordt ingegaan op dit soort vragen. We hanteren bijvoorbeeld de ‘opvoedmeter’. Deze meter maakt duidelijk welke verschillende opvoedmanieren je kunt hanteren en welk effect dit heeft op je kind. Zo kun je adequater reageren op situaties, en dat zorgt er weer voor dat het gezelliger wordt thuis.

De minicursus duurt drie bijeenkomsten. In de cursus gaan we in op de oorzaken van het pubergedrag en bespreken en oefenen we opvoedvaardigheden die bij het opvoeden van pubers handig zijn. Bijvoorbeeld het voeren van een gesprek met een puber die een probleem heeft en het voeren van een adviesgesprek met een puber. De minicursus wordt regelmatig gegeven, zie hiervoor de pagina ‘data en prijzen’.

Nieuw! Huiskamercursus met je vriendengroep

Sinds kort is het ook mogelijk een cursus te organiseren in je eigen huiskamer met je eigen vrienden. Je regelt zelf een groepje vrienden, die allen een kind hebben in de leeftijd van 10-14 jaar. De cursus vindt plaats in jouw huiskamer. Als organisator betaal je geen kosten, je vrienden betalen rechtstreeks aan de trainer voorafgaand aan de eerste bijeenkomst. Meer informatie? Bel of mail gerust!

Reacties van deelnemers:
– ‘Ik heb geleerd dat er veel verandert bij een puber en hoe ik er rekening mee kan houden om zo contact te blijven houden met mijn dochter’
– ‘Het actief luisteren vond ik erg leerzaam’
– ‘Ik vond dat de training in een goede ontspannen sfeer werd gegeven.’
– ‘Veel ervaringen gehoord, boeiend om te weten wat er kan gaan komen.’
– ‘Ik heb een spiegel voorgehouden gekregen, ben soms te oordelend.’
– ‘Heerlijk om te merken dat ik niet de enige ben met af en toe problemen met mijn puber.’
– ‘Prima en vrolijk gegeven training’
– ‘Goed gevarieerd programma’
– ‘Enthousiaste trainers en duidelijk in het overbrengen van informatie’
– ‘Vooraf van het oefenen heb ik veel geleerd’

huiskamercursis Pubers