Baby’s
Een jonge baby is voor zijn welbevinden nog helemaal van jou afhankelijk. Met sputtergeluidjes, door je aan te kijken en door te huilen, probeert hij aan jou duidelijk te maken wat hij nodig heeft. Het is de kunst de gebruiksaanwijzing van je kind te leren kennen. Dat doe je door goed te kijken naar wat hij aangeeft.
Tips:
Dreumesen
Rond 8 maanden wordt een baby eenkennig. dat is een mooie stap in de ontwikkeling. Hij weet nu wie de vertrouwde gezichten zijn, en mist ze als ze er niet zijn. Daarnaast kan hij niet kruipen, en nog wat later lopen, wat een hoop nieuwe mogelijkheden tot ontdekken oplevert, en soms ook wel wat eng is…
Tips:
Peuters
Als peuter kun je lopen, zelf eten, praten. Dat is al heel wat! Helaas gebruiken ze hun verworven vaardigheden niet altijd zoals wij dat graag zien, maar door ‘nee! zelf doen’ te roepen, door weg te lopen, door niet de groente te willen eten…
Tips:
pubers
Bij het woord pubers hebben we al gauw allerlei negatieve associaties. Is dat terecht? Ja en nee. Het is een lastige periode, maar de meeste pubers groeien zonder al te veel problemen op. Ook het opvoeden van pubers is grotendeels hetzelfde als het opvoeden van jonge kinderen. Zoals: zorgen voor een goed contact, grenzen, luisteren naar je puber.
Tips:
Er zijn goede boeken verkrijgbaar over opvoeding. Via deze site is het boek ‘In ons gezin gaat alles prima! Maar soms..’ verkrijgbaar, over de opvoeding van kinderen tussen 3 en 13. Daarnaast is een training of ouderavond een goede optie, om je kennis en vaardigheden te vergroten.
In de minicursus ‘Help er hangt een puber op de bank’ wordt ingegaan op dit soort vragen. We hanteren bijvoorbeeld de ‘opvoedmeter’. Deze meter maakt duidelijk welke verschillende opvoedmanieren je kunt hanteren en welk effect dit heeft op je kind. Zo kun je adequater reageren op situaties, en dat zorgt er weer voor dat het gezelliger wordt thuis.
De minicursus duurt drie bijeenkomsten. In de cursus gaan we in op de oorzaken van het pubergedrag en bespreken en oefenen we opvoedvaardigheden die bij het opvoeden van pubers handig zijn. Bijvoorbeeld het voeren van een gesprek met een puber die een probleem heeft en het voeren van een adviesgesprek met een puber. De minicursus wordt regelmatig gegeven, zie hiervoor de pagina ‘data en prijzen’.
Sinds kort is het ook mogelijk een cursus te organiseren in je eigen huiskamer met je eigen vrienden. Je regelt zelf een groepje vrienden, die allen een kind hebben in de leeftijd van 10-14 jaar. De cursus vindt plaats in jouw huiskamer. Als organisator betaal je geen kosten, je vrienden betalen rechtstreeks aan de trainer voorafgaand aan de eerste bijeenkomst. Meer informatie? Bel of mail gerust!
Reacties van deelnemers:
– ‘Ik heb geleerd dat er veel verandert bij een puber en hoe ik er rekening mee kan houden om zo contact te blijven houden met mijn dochter’
– ‘Het actief luisteren vond ik erg leerzaam’
– ‘Ik vond dat de training in een goede ontspannen sfeer werd gegeven.’
– ‘Veel ervaringen gehoord, boeiend om te weten wat er kan gaan komen.’
– ‘Ik heb een spiegel voorgehouden gekregen, ben soms te oordelend.’
– ‘Heerlijk om te merken dat ik niet de enige ben met af en toe problemen met mijn puber.’
– ‘Prima en vrolijk gegeven training’
– ‘Goed gevarieerd programma’
– ‘Enthousiaste trainers en duidelijk in het overbrengen van informatie’
– ‘Vooraf van het oefenen heb ik veel geleerd’
Wil je graag kort wat inspiratie opdoen over het opvoeden van je kinderen, of wil je met andere ouders ‘sparren’? Dat kan met de online themabijeenkomsten en de virtuele keukentafel gesprekken. Ook wordt er regelmatig een online boekenclub gehouden over het boek ‘in ons gezin gaat alles prima, maar soms..’. Meedoen? Vraag naar de eerstvolgende data via het contactformulier.’