Baby’s, Peuters, Pubers…

In je gezin gaat alles meestal prima…

gelukkig maar! Toch zijn er momenten of periodes waarin de opvoeding een meer enerverende klus is. Bijvoorbeeld door veranderd gedrag van je kind(eren). Handig om dan als ouder meer te weten over baby-, peuter- of pubergedrag en wat je kunt doen. Hier wat tips per leeftijd. Wil je samen sparren over opvoeden, of je vaardigheden nog verder verbeteren? Meld je dan aan voor een van de trainingsmogelijkheden. Je bent van harte welkom!

Baby’s

Een jonge baby is voor zijn welbevinden nog helemaal van jou afhankelijk. Met sputtergeluidjes, door je aan te kijken en door te huilen, probeert hij aan jou duidelijk te maken wat hij nodig heeft. Het is de kunst de gebruiksaanwijzing van je kind te leren kennen. Dat doe je door goed te kijken naar wat hij aangeeft.

Tips:

  • Baby’s hebben regelmatig contact nodig: oogcontact, fysiek contact.
  • Praat veel met de baby: benoem wat je doet, en wat je ziet bij de baby
  • Laat stiltes vallen tussen jouw woorden: zo heeft hij tijd om te reageren met een lach, een beweging, een geluid
  • Laat een baby niet heel lang huilen: dat geeft hem het gevoel dat er niemand voor hem is
  • Leer de soorten huiltjes kennen en wat hij ermee bedoelt
  • Geef hem ruimte om te spelen en te bewegen (geen wipstoeltje)
  • Voorkom teveel prikkels, dat geeft onnodige stress
  • Zorg voor een goede oppas en/of kinderopvang, zodat je er ook zelf op uit kunt. Een gelukkige vader/moeder is een betere vader/moeder!

Dreumesen

Rond 8 maanden wordt een baby eenkennig. dat is een mooie stap in de ontwikkeling. Hij weet nu wie de vertrouwde gezichten zijn, en mist ze als ze er niet zijn. Daarnaast kan hij niet kruipen, en nog wat later lopen, wat een hoop nieuwe mogelijkheden tot ontdekken oplevert, en soms ook wel wat eng is…

Tips:

  • Neem duidelijk afscheid van je kind op het KDV of bij de oppas. Zo weet je kind dat je weggaat. Soms geeft dat even verdriet, maar dat is beter dan dan hij je ineens niet meer ziet en daardoor bang wordt om te gaan spelen…
  • Dat je dreumes de kastjes leeghaalt, hoort erbij. Hij is nieuwsgierig en uit op avontuur. Geef hem die kans!  Haal gevaarlijke objecten weg, zorg dat het  veilig is, want je kunt niet overal tegelijk zijn. Wen jezelf aan om een scheutje koud water in je thee te doen…
  • Je kind wil graag doen wat jij ook doet. Zoals koken, zagen, stofzuigen. Geef hem een veilig alternatief: een eigen pannetje met lepel, een prei om uit elkaar te peuteren, een stukje hout.
  • Klimmen en klauteren én vallen hoort erbij. Zeg dus niet te vaak ‘pas op’, ‘voorzichtig’, dat werkt angst en juist vallen in de hand

Peuters

Als peuter kun je lopen, zelf eten, praten. Dat is al heel wat! Helaas gebruiken ze hun verworven vaardigheden niet altijd zoals wij dat graag zien, maar door ‘nee! zelf doen’ te roepen, door weg te lopen, door niet de groente te willen eten…

Tips:

  • Onthoud dat peuters, ookal zijn ze al zo groot, hun gedrag nog niet kunnen overzien. Leg dus veel uit: waarom je de kat niet aan de staart moet trekken, waarom je geen slippers aan kan in de winter etc.
  • Ligt je kind op de grond te gillen? Soms raakt je kind overspoelt van alle emoties: het ís tenslotte ook frustrerend dat niet alles mag en kan wat je wilt. Peuters ervaren en uiten zulke emoties nog heftiger. Rustig blijven, wachten tot het over is en/of je kind op schoot nemen is het beste devies. Huilde je kind om een snoepje dat je niet wilde geven? Dan moet je dat niet alsnog geven, want dan leert je kind dat zijn gedrag juist resultaat geeft. Maar wordt ook niet boos, daarmee wordt het alleen erger.
  • Geef je kind ruimte: beperk het aantal grenzen en regels tot een paar die echt van belang zijn
  • Geef je kind inspraak op een aantal terreinen: bv deze broek aan of die, jam of kaas op brood, waarmee te spelen. De bedtijden bepaal je als ouder, welke pyjama en welk voorleesboek bepaalt hij.

pubers

Bij het woord pubers hebben we al gauw allerlei negatieve associaties. Is dat terecht? Ja en nee. Het is een lastige periode, maar de meeste pubers groeien zonder al te veel problemen op. Ook het opvoeden van pubers is grotendeels hetzelfde als het opvoeden van jonge kinderen. Zoals: zorgen voor een goed contact, grenzen, luisteren naar je puber.

Tips:

  • Kennis van het puberbrein helpt je te weten welk gedrag erbij hoort. Zoals uitslapen tot ruim na 11 uur en bankhangen. Dat komt doordat de groei in de puberteit de puber veel energie kost en de interne klok verschuift: pubers zijn écht pas veel later moe.
  • Veranderen in het brein maken dat pubers (soms, niet altijd) moeite kunnen hebben met plannen en sterker reageren op prikkels. Ze kunnen dingen heel zwart/wit zien en kunnen de gevolgen van hun handelen niet altijd overzien. Lees hierover, dat voorkomt veel ruzies en ergernissen over en weer. (Lees bv het onderzoek van Eveline Crone).
  • Maar: met die kennis ben je er nog niet. Kinderen in de puberteit hebben nog steeds jou als opvoeder nodig. Je rol verandert wel langzamerhand. Maak onderscheid tussen dingen die je kunt laten passeren (die dichtgegooide deur), en dingen waar je echt wat mee moet. Ofwel: pick your battles
  • Blijf zorgen voor een goede sfeer. Als er een grote ruzie is geweest, zorg je er daarna voor dat het weer goed komt. Dat zorgt ervoor dat je kind leert dat hij fouten mag maken en dat je nog van hem houdt
  •  Als je iets aan de orde wilt stellen over zijn gedrag, doe dat op een ander moment dan tijdens het conflict zelf: als de gemoederen verhit zijn, zeg je beiden misschien de verkeerde dingen
  • Doe samen gezellige uitstapjes: als je vaak lol hebt samen, is er minder strijd
  • Onthoud dat je kind nog aan het leren is de vaardigheden onder de knie te krijgen.
  • En onthoud dat hij zich aan het losmaken is van jou als ouder. Dat gaat nu eenmaal met wat strijd, zuchten en rollen van ogen. Over een paar jaar is het voorbij! Zorg ondertussen goed voor jezelf!

Er zijn goede boeken verkrijgbaar over opvoeding. Via deze site is het boek ‘In ons gezin gaat alles prima! Maar soms..’ verkrijgbaar, over de opvoeding van kinderen tussen 3 en 13. Daarnaast is een training of ouderavond een goede optie, om je kennis en vaardigheden te vergroten.

Help er hangt een puber op de bank!

In de minicursus ‘Help er hangt een puber op de bank’ wordt ingegaan op dit soort vragen. We hanteren bijvoorbeeld de ‘opvoedmeter’. Deze meter maakt duidelijk welke verschillende opvoedmanieren je kunt hanteren en welk effect dit heeft op je kind. Zo kun je adequater reageren op situaties, en dat zorgt er weer voor dat het gezelliger wordt thuis.

De minicursus duurt drie bijeenkomsten. In de cursus gaan we in op de oorzaken van het pubergedrag en bespreken en oefenen we opvoedvaardigheden die bij het opvoeden van pubers handig zijn. Bijvoorbeeld het voeren van een gesprek met een puber die een probleem heeft en het voeren van een adviesgesprek met een puber. De minicursus wordt regelmatig gegeven, zie hiervoor de pagina ‘data en prijzen’.

Nieuw! Huiskamercursus met je vriendengroep

Sinds kort is het ook mogelijk een cursus te organiseren in je eigen huiskamer met je eigen vrienden. Je regelt zelf een groepje vrienden, die allen een kind hebben in de leeftijd van 10-14 jaar. De cursus vindt plaats in jouw huiskamer. Als organisator betaal je geen kosten, je vrienden betalen rechtstreeks aan de trainer voorafgaand aan de eerste bijeenkomst. Meer informatie? Bel of mail gerust!

Reacties van deelnemers:
– ‘Ik heb geleerd dat er veel verandert bij een puber en hoe ik er rekening mee kan houden om zo contact te blijven houden met mijn dochter’
– ‘Het actief luisteren vond ik erg leerzaam’
– ‘Ik vond dat de training in een goede ontspannen sfeer werd gegeven.’
– ‘Veel ervaringen gehoord, boeiend om te weten wat er kan gaan komen.’
– ‘Ik heb een spiegel voorgehouden gekregen, ben soms te oordelend.’
– ‘Heerlijk om te merken dat ik niet de enige ben met af en toe problemen met mijn puber.’
– ‘Prima en vrolijk gegeven training’
– ‘Goed gevarieerd programma’
– ‘Enthousiaste trainers en duidelijk in het overbrengen van informatie’
– ‘Vooraf van het oefenen heb ik veel geleerd’

Online inspiratie

Wil je graag kort wat inspiratie opdoen over het opvoeden van je kinderen, of wil je met andere ouders ‘sparren’? Dat kan met de online themabijeenkomsten en de virtuele keukentafel gesprekken. Ook wordt er regelmatig een online boekenclub gehouden over het boek ‘in ons gezin gaat alles prima, maar soms..’. Meedoen? Vraag naar de eerstvolgende data via het contactformulier.’

Pubers